Антрополошка агора – предавање проф. др Гордане Илић Марковић

Институт за етнологију и антропологију, уз финансијску подршку Аустријског културног форума Београд, има задовољство да Вас позове на предавање у оквиру Антрополошке агоре. У четвртак 4. маја 2017. године, у 13.00 часова у сали 508, проф. др Гордана Илић Марковић, са Одсека за славистику Универзитета у Бечу, одржаће предавање У вртлогу лингвицизама – чињенице и предрасуде о језичком изразу миграната из Србије у Аустрији.

Уводна реч проф. др Драгана Антонијевић.

Антрополошка агора – предавање “КАРИБУНИ ТАНЗАНИА – о једном необичном путовању”

Институт за етнологију и антропологију, Центар за афричке студије Филозофског факултета и Музеј афричке уметности у Београду имају задовољство да Вас позову на предавање у оквиру Антрополошке агоре, које ће се одржати у четвртак 6. априла 2017. године, у  13:00 часова у сали 508 на петом спрату Филозофског факултета у Београду. Марија Личина и Ивана Војт, кустоскиње за афричку уметност у Музеју афричке уметности у Београду, одржаће предавање КАРИБУНИ ТАНЗАНИА – о једном необичном путовању.

Уводна реч проф. др Сенка Ковач

Марија Личина и Ивана Војт, Антополошка агора 6.04.2017.

 

МИЈ – изложба “Лекције из ’91.”

Изложба ратних фотографија Лекције из ’91. кустоскиње др Сандре Витаљић, биће отворена у Музеју историје Југославије 28. фебруара 2017. године у 18.00 часова. Изложбу у Београду организовао је Фото-савез Србије у сарадњи с Музејем историје Југославије. Она је део већег пројекта организације Друштво за европско завест из Марибора, чији су партнери Фото-клуб Марибор, Међународни фестивал фотографије Орган вида и Фото-савез Србије. Пројекат подржава ЕУ фонд Европа за грађане. Пре Београда, изложба је била приказана у Загребу и Марибору.

Изложба Лекције из ’91. по први пут у овом обиму окупила је фотографе из целе регије и неколико међународних фотографа како би на једном месту приказала ратне године на тлу бивше Југославије. Ове фотографије имале су важну улогу током самог рата, када су обликовале јавно мњење у свакој од зараћених земаља, али и у међународној јавности. Данас су нам још важније као темељи колективног сећања.

Изложба ће бити отворена до 26. марта 2017. године.

 

„Етно филм у подне“ – филмови на тему живота уз реку

У оквиру циклуса „Етно филм у подне“, у кино-сали Етнографског музеја у Београду (Узун Миркова 2), у четвртак 23. фебруара 2017. године од 12 часова биће приказана два филма на тему живота уз реку. Реч о филмовима даће Саша Срећковић, музејски саветник (Етнографски музеј у Београду), и Тамара Николић Ђерић, кустос – спољни стручни сарадник (Етнографски музеј у Београду).

Филмови:

КАВИЈАР КОНЕКШН (58′, 2008)
Режија и сценарио: Драган Николић
Прабаба продакшн, Београд
Србија, САД

ЖИВОТ И СМРТ НА РЕЦИ ГАНГ (50′, 2004)
Режија: Марко Сувајџић
Сценарио: Кери Сувајџић
Ситра продукција, Београд
Србија и Црна Гора

Изложба „Кафа, узбудљива прича о добром укусу“

Изложба Кафа, узбудљива прича о добром укусу, ауторке Александре Савић, вишег кустоса, отвара се у четвртак 9. фебруара 2017. године у 17 часова у Галерији Природњачког музеја у Београду (Мали Калемегдан 5).

На изложби ће бити представљене саднице биљке кафе (Coffea arabica L.); узорци кафе са ексклузивних плантажа широм света (Етиопија, Јемен, Камерун, Гватемала, Бурунди, Еквадор, Мексико, Бразил, Индија, Непал итд.), као и чувена кафа Blue Mountain која се узгаја на Јамајци. Изложбу прати и прича о историји кафе и кафеџиница у свету и код нас, о производњи и преради кафе, као и о „легалној дроги”, кофеину.

Изложба је отворена до маја 2017. године.