Ко су етнолози – антрополози?

Занимају вас народна исхрана и уметност, народно неимарство и народни обичаји и веровања?  Интересујете се за спорт, туризам и популарну музику, за друштвене мреже, научну фантастику и политичке ритуале? Замишљени сте пред пореклом државних празника или пред именима улица? Застајете пред могућностима које отвара развој савремене биотехнологије? Не разумете зашто се нека група, појава или процес некоме могу учинити лепим или ружним, дивљим или цивилизованим, чистим или прљавим? И питате се, као како људи који изгледају различито и живе различитим начинима живота, могу мирно живето заједно?

Једни би рекли да антропологија од човека захтева да гледа, слуша и  бележи отвореног духа, и да се чуди  ономе што му ни на памет није могло пасти.

Антрополог је усамљени истраживач далеких земаља али и пажљиви посматрач продавнице на ћошку, ноћног клуба и трамвајске станице у свом комшилуку.

Други би рекли да је антропологија наука која нам говори да су људи на читавом свету исти – осим када су различити.

Етнолози и антрополози проучавају традиционалне и савремене културе на локалном, регионалном и глобалном нивоу. Искуствено блиске, свакодневне и наизглед природне и саморазумљиве феномене и  процесе анализирају у контексту њиховог настанка, одржавања, функционисања и мењања. Занимају их некадашњи, садашњи и будући културни идентитети.

Етнолози и антрополози трагају за оним чудноватим у другима, у исти мах не губећи из вида ни оно чудно у себи самима … НАСТАВИЋЕ СЕ.