Изложба „Кафа, узбудљива прича о добром укусу“

Изложба Кафа, узбудљива прича о добром укусу, ауторке Александре Савић, вишег кустоса, отвара се у четвртак 9. фебруара 2017. године у 17 часова у Галерији Природњачког музеја у Београду (Мали Калемегдан 5).

На изложби ће бити представљене саднице биљке кафе (Coffea arabica L.); узорци кафе са ексклузивних плантажа широм света (Етиопија, Јемен, Камерун, Гватемала, Бурунди, Еквадор, Мексико, Бразил, Индија, Непал итд.), као и чувена кафа Blue Mountain која се узгаја на Јамајци. Изложбу прати и прича о историји кафе и кафеџиница у свету и код нас, о производњи и преради кафе, као и о „легалној дроги”, кофеину.

Изложба је отворена до маја 2017. године.

Посебан део изложбе представља раритетна колекција новосадског колекционара Радмила Мулића, која се састоји од предмета везаних за кафу из различитих периода 19. и 20. века са нашег и европског подручја. На изложби ће ексклузивно бити представљене шољице из Музеја Јеврема Грујића из којих су кафу пили чланови краљевске породице Обреновић. Део изложбе је посвећен и обичајима послуживања кафе у Србији, као и нашем традиционалном послужењу које представља – кафа, слатко и вода. У оквиру изложбе биће представљена и мини-изложба ауторских фотографија “На кафи” београдске уметнице Анђеле Петровски.

Партнери изложбе су Етнографски музеј у Београду и Дом Јеврема Грујића.